Akademický rok

6. Celoslovenská kresťanská medická konferencia

Už šiestykrát priestory internátu Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine poctili svojou prítomnosťou vzácni hostia. Táto tradičná akcia spája medikov, mladých lekárov a ostatných zdravotníkov skrz Slovenskú republiku, dokonca i mimo nej, nakoľko sa jej radi zúčastňujú aj českí priatelia. Tento rok nás bolo viac ako 140, čo predčilo očakávania a konferencia sa teší každým rokom väčšej obľube.

Mons. Milan Lach, SJ, predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska pre pastoráciu v zdravotníctve odštartoval sériu príhovorov mladým zdravotníkom. Výstižne opísal dušu mladého človeka, keď povedal, mladí ľudia potrebujú výzvy a slovenské zdravotníctvo je jednou z týchto výziev.

V tomto ročníku nás nečakali iba nové tváre, ale mali sme príležitosť porozprávať sa aj s našimi spolužiačkami a bývalými absolventkami MUDr. Dorotou Uhliarikovou a Bc. Veronikou Maďarovou, ktoré okrem iného spája skúsenosť s vedením Misijného tímu na JLF v Martine. Misijný tím navštevuje rómsku osadu v Martine a práve tam sa formovala ich vášeň pre pomoc núdznym. Dorotka bola v Latinskej Amerike, kde sa venovala migrantom v kempe, na ich migračnej ceste do USA. Veronika venovala svoju námahu pouličným chlapcom v Afrike. Okrem cenných skúsenosti sme sa mohli dozvedieť aj praktické informácie, ako vyzerá príprava na misie, aké prekážky je nutné prekonať a čo možno na takýchto miestach očakávať. Niekedy život nie je len o výkone, ale o tom BYŤ, a práve tým bola charakteristická aj táto časť konferencie. 

Sobotné duchovné ráno sa začalo slávením obety sv. omše, po ktorej nasledovala prednáška Mgr. Adriany Simovej, ktorá pôsobí ako vrchná sestra na chirurgickom oddelení, je vzácna odborníčka na stómie a aktívna členka mobilného hospicu Božieho milosrdenstva. Prednáška pani Simovej chytila za srdce každého účastníka. Viackrát sme sa rozprávali o utrpení a bolo vzácne počuť tieto slová skutočne z praxe a nielen z teórie, čo ak.. A práve preto táto téma bola plná Božej lásky a Božieho milosrdenstva, nakoľko bolo obdivuhodné vidieť a počuť človeka tak veľmi presýteného Božou silou. Existujú hranice blízkosti sestry k pacientovi? Spoločne sme si objasnili, prečo na túto otázku neexistuje iná odpoveď ako “nie”. 

Prof. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů bol naším cezpoľným hosťom, nakoľko pochádza z Českej republiky, ale ani naše Slovensko mu nie je neznáme a viackrát ho z akademických dôvodov navštívil. Niektoré zdravotné ťažkosti plynú aj z neadekvátnych základov v rodinách a v tejto oblasti sa k nám mohol súčasne psychiater a súčasne kňaz odborne prihovoriť. Rozprával nám o manželských diagnózach a počúvali sme o syndróme hodnotovej reverzie, kedy morálne neduhy naberajú úplne iný zmysel, keď napríklad lakomstvo sa stáva zmyslom pre ekonomiku a lenivosť ospravedlňuje termín prokrastinácia. Spoločne sme prišli k záveru, že žijeme v dobe, kedy nám chýba hĺbka a na morálne problémy dávame technické záplaty.

Medzi našimi hosťami nechýbal ani pán docent, MUDr. Viliam Dobiáš. Jeho téma bola namierená na urgentnú medicínu, s ktorou má bohaté skúsenosti. Urgenťáci to sú také motýliky, ktoré lietajú po kvietkoch, ale hneď ako si na jeden sadnú hneď aj odletia, nakoľko túto profesiu charakterizuje hlavne pestrosť každého medicínskeho odboru. Uvedomili ste si, že slovo je extrémne závažný lekársky výkon? My budeme ošetrovať mnoho pacientov, ale pre pacientov budeme jeden z mála lekárov a pacienti si budú naše slová zďaleka lepšie pamätať ako my sami. Pán doktor s nami zdieľal jeho zaujímavé prípady z praxe, priblížil nám jeho zaujímavú životnú cestu lekára a nesmierne sme vďační za jeho povzbudenia.

Počas dvoch dní zaznelo pozoruhodne mnoho inšpirujúcich slov, nechýbali modlitby za zdravotníctvo a samozrejme aj aktivity na spoznávačku, nakoľko je tu pravidelne priestor budovať medzifakultné vzťahy a získať tak do budúcna cenných priateľov aj do praxe. Celá akcia sa niesla v priateľskom duchu, o bohaté pohostenie sa postaral organizačný tím Centra univerzitnej pastorácie v Martine, ktorý obetoval na prípravu mnoho svojho času, preto im úprimne ďakujeme a tešíme sa na ďalší zaujímavý ročník. 

Gabriela Korečko

You may also like...